Vertaistuen voimaa
Näe hyvä meissä -perheleiritoiminnassa perheet leireilevät yhdessä yhden kevät- tai syyskauden. Leireille kokoonnutaan viitenä viikonloppuna noin kerran kuukaudessa, joten yhteisiä leirivuorokausia kertyy kauden aikana kymmenen.
Leireillä perheet tulevat toistensa kanssa hyvinkin tutuiksi
Turvallinen ja rauhallinen leiriympäristö keskellä kaunista luontoa, kaukana arjen askareista, tarjoaakin oivan mahdollisuuden pysähtyä oman vanhemmuuden äärelle. Leireillä touhutaan paljon perheen ja koko leiriporukan voimin, mutta aamupäiviksi on järjestetty omaa ohjelmaa lapsille ja vanhemmille.
Kun lapset lähtevät ulkoilemaan leiriohjaajien kanssa, pääsevät vanhemmat rauhassa keskustelemaan toistensa kanssa leirijohtajan johdolla vanhempien omaan ryhmään. Ryhmäkeskustelujen teemoina ovat muun muassa vuorovaikutus, tunnetaidot sekä roolit ja rajat perheessä.
Yksi Näe hyvä meissä -perheleirien parhaimmista asioista on vertaistuki ja sen voimauttava vaikutus. Vanhemmat, joita yhdistää samankaltainen elämäntilanne, voivat leirillä tarjota toisilleen korvaamatonta vertaistukea, mikä parantaa vanhemman omaa jaksamista.
Vanhempien ryhmässä voi esimerkiksi saada konkreettisia neuvoja ja vinkkejä, millä tavalla joku toinen vanhempi on ratkaissut jonkun vanhemmuuteen liittyvän ongelman. Vanhemmille on tärkeää huomata, että moni muukin perhe kohtaa samankaltaisia haasteita perhe-elämässä kuin mitä itse kokee, eikä vanhempi olekaan ainut ihminen maailmassa, jonka lapset eivät aina käyttäydy toivotulla tavalla tai jonka elämä tuntuu olevan mutkikkaampaa kuin kenenkään toisen.
Usein jo se, että pääsee keskustelamaan toisten vanhempien kanssa ja jakamaan omaa kuormaansa muiden kanssa, antaa vanhemmalle itselleen uudella tavalla voimavaroja ja jaksamista ja kuorma hartioilta keventyy huomaamatta.
Vertaistuki lievittää yksinäisyyden, leimautumisen ja ahdistuksen tunteita
Vanhemmalla saattaa olla myös omaan vanhemmuuteen ja elämäntilanteeseen liittyviä pelkotiloja, joita vertaistuki lieventävää. Mikä onkaan lohdullisempaa, kuin kuulla toisen vanhemman suusta, että toisessa perheessä kamppaillaan täysin samojen pulmien kanssa kuin omassakin perheessä tai että toinenkin perhe on selvinnyt samankaltaisista haasteista, joten miksei itsekin voisi niistä selviytyä ihan yhtä lailla.
Nyky-yhteiskunnassa harvalla perheellä on omista sukulaista koostuvaa tukiverkostoa ympärillä kuten ennen vanhaan. Perheissä saatetaan kokea paljon yksinäisyyttä, mikä luo helposti oman varjonsa vanhemmuuteen. Näe hyvä meissä -perheleireillä ei kenenkään tarvitse olla yksin, vaan tekemistä ja vertaistukea riittää aamusta iltaan. Parhaimmillaan käy niinkin, että perheet jatkavat toistensa tapaamisia myös leirien päätyttyä.
Susanna Mäkelä